Lapin SDP:n vaaliohjelma Lapin hyvinvointialueelle

SDP Lapin aluevaaliohjelma. Tavoitteemme valtuustokaudelle 2025-2029

1) Peruspalvelut ja ennaltaehkäisevät palvelut on turvattava kaikille lappilaisille kaikissa elämäntilanteissa

SDP pitää tärkeänä peruspalvelujen ja ennaltaehkäiseviin palveluja Lapin hyvinvointialueella. Panostamalla kansalaisten terveyteen ja hyvinvointiin varhaisessa vaiheessa ennaltaehkäistään kalliin erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon toimenpiteiden tarvetta ja parannetaan kansalaisten hyvinvointia sekä toiminta- ja työkykyä eri elämäntilanteissa.

Sote-palvelujen saatavuudesta on huolehdittava myös niissä asiakasryhmissä, jotka on rajattu työterveyshuollon ulkopuolelle. Tällaisia ovat esimerkiksi pätkätyöläiset ja työttömät.

Lasten, nuorten ja lapsiperheiden tukeen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Mielenterveyspalvelujen tulee olla saatavilla kaikille asiakasryhmille.

Peruspalveluissa ja ennaltaehkäisevässä työssä tulee tehdä pitkäjänteistä yhteistyötä sote-alan järjestöjen ja muiden hyvinvointialueen palveluja tukevien järjestöjen kanssa.

2) Kahden viikon hoitotakuu

SDP tavoittelee kahden viikon (14 vuorokauden) hoitotakuuta Lapin hyvinvointialueella.

Nopea hoitoon pääsy vahvistaa kansalaisten hyvinvointia, terveyttä ja työkykyä.

Pitkittynyt hoitoon pääsy pahentaa sairauksia, lisää inhimillistä kärsimystä ja heikentää kansalaisten mahdollisuuksia selvitä työelämässä. Myös kalliin erikoissairaanhoidon tarve kasvaa asukkaiden terveydentilan heiketessä.

Osana hoitotakuun toteutumista tulee hyvinvointialueella turvata riittävät resurssit ja osaaminen hoidontarpeen arviointiin ja palveluneuvontaan.

3) Hoivatakuu kaikille hoivapalveluja tarvitseville

Asianmukaiset hoivapalvelut tulee turvata kaikille niitä tarvitseville.

Vanhuksilla, vammaisilla, mielenterveyspotilailla ja muilla hoivapalveluja tarvitsevilla tulee olla mahdollisuus myös ympärivuorokautiseen hoivaan tarpeensa mukaisesti.

Hoivapaikkaan pääsyä ei pidä joutua odottamaan kohtuuttomasti, eikä hoivapalveluja tarvitsevien tulisi joutua muuttamaan kotipaikkakunnaltaan palvelujen piiriin päästäkseen.

Osana hoivatakuuta on huolehdittava hoitohenkilökunnan riittävyydestä ja tarkoituksenmukaisesta henkilöstömitoituksesta palvelujen laadun ja saatavuuden varmistamiseksi.

4) Asiakasmaksut kohtuullisiksi

Sote-palvelujen palvelumaksujen tulee olla sellaiset, että jokaisella kansalaisella on varaa sote-palveluihin tarpeensa mukaan. Kaikilla tulee olla mahdollisuus hoitaa terveyttään oikea-aikaisesti, sosioekonomisesta asemastaan riippumatta.

5) Yksi sairaala, kaksi toimipistettä

Pidämme tärkeänä, että Lapin hyvinvointialueella toimii jatkossakin kaksi sairaalaa.

Rovaniemen ja Kemin keskussairaaloiden työnjakoa tulee kehittää siten, että lappilaisten pääsy sote-palveluihin ei vaarannu ja henkilöstön saatavuus turvataan.

6) Lappi tunnustettava erityisalueeksi

Lapin hyvinvointialueen asema erityisalueena tulee tunnustaa ja huomioida alueen rahoituksessa ja palveluverkon suunnittelussa.

Lapin hyvinvointialue on maantieteellisesti Suomen suurin. Sen erityispiirteisiin kuuluvat pitkät välimatkat, suuret turistimäärät ja voimakkaasti ikääntyvä väestö.

Lapin hyvinvointialueen on turvattava kulttuurinmukaiset sote-palvelut myös saamenkieliselle väestölle, heidän omalla kielellään.

Osana alueellisten palvelujen saatavuuden turvaamista Lapin SDP tukee ympärivuorokautisen päivystyksen säilyttämistä Ivalossa ja haluaa lisätä päivystysaikaa Luoteis-Lapissa.

Ensi- ja pelastustoimen riittävyydestä on huolehdittava alueellisten erityispiirteiden mukaisesti.

SDP katsoo, että sote-palveluja on voitava järjestää myös Pohjoismaiden rajojen yli. Erityisesti raja-alueilla on tärkeää poistaa rajaesteitä yhteistyön mahdollistamiseksi.

Muiden pohjoismaalaisten työntekokelpoisuuden hakemista Suomessa on sujuvoitettava.

7) Henkilöstön jaksamisesta ja riittävyydestä huolehdittava

Henkilöstön jaksaminen ja riittävyys Lapin hyvinvointialueella on sote-palvelujen toteutumisen ehdoton edellytys. Henkilöstön hyvinvoinnista on huolehdittava. Organisaatiomuutoksissa ja sote-palvelujen kehittämisessä tulee huomioida henkilöstön asiantuntemus ja näkökulma. Henkilöstön osallisuutta päätöksentekoon tulee vahvistaa.

Osana henkilöstön hyvinvointia, SDP haluaa edistää Lapin hyvinvointialueella nykyistä matalampaa organisaatiota, henkilöstölähtöistä johtamista ja läpinäkyvää, demokraattista päätöksentekoa ja hallintotapaa.

Koska henkilöstö eläköityy Lapin hyvinvointialueella muita hyvinvointialueita nopeammin, myös Lapin hyvinvointialueen houkuttelevuudesta työpaikkana on huolehdittava erityisen hyvin.

8) Demokraattista päätöksentekoa vahvistettava hyvinvointialueella

SDP pitää tärkeänä, että demokraattinen päätöksenteko toteutuu Lapin hyvinvointialueella parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä tarkoittaa aluevaltuuston, aluehallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden roolien selkeyttämistä päätöksenteossa.

Päätöksenteon tulee olla kauttaaltaan läpinäkyvää ja parhaaseen asiantuntemukseen perustuvaa.

Aluevaltuuston valtaa ylimpänä päätöksentekijänä on vahvistettava.

Asukkaiden ja asiakkaiden osallistamista hyvinvointialueen palvelujen kehittämiseen on vahvistettava.

SDP haluaa edistää osallistuvaa budjetointia Lapin hyvinvointialueella.